Els pantans que abasteixen Sant Cugat superen el 16% de capacitat amb les darreres pluges

La situació continua en fase d'emergència mentre no se superin de forma sostinguda els 100 hectòmetres cúbics


  • Comparteix:

Església del pantà de Sau / Foto: ACN (Albert Segura)

Església del pantà de Sau / Foto: ACN (Albert Segura)

Els pantans dels sistema Ter-Llobregat, el de Sau, el de Susqueda, el de la Baells, el de la Llosa del Cavall i el de Sant Ponç, han superat el 16% de capacitat (concretament el 16,05%), segons l'informe diari que elabora l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En concret, els cinc embassaments acumulen 98,24 hectòmetres cúbics d'aigua dels 612,07 possibles. La situació hídrica de la zona va dur el Govern a decretar la fase d'emergència a la conca quan es va baixar dels 100 hectòmetres cúbics. Superar aquesta xifra podria dur l'executiu català a variar la situació, però la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha subratllat que per sortir de la fase d'emergència per sequera s'ha d'estudiar el context. Ho ha desvinculat així de l'assoliment exclusivament d'un determinat valor pel que fa al volum embassat

De fet, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha afirmat que es podria sortir de la fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat si es compleixen les prediccions de pluges per als propers dies. "Sempre repetim que si el volum embassat no supera per bastant el llindar del 16%, no retirarem l'emergència. Però si es compleixen les prediccions per a aquesta setmana i la següent sí que ho podem fer", ha dit a 'El Periódico'. El conseller vincula l'increment del volum embassat amb una tendència meteorològica de pluja: "Si ens diuen que continuarà plovent molt, podríem sortir de l'emergència amb els pantans al 17%. Si, altrament, resulta que no hi haurà més precipitacions, no serà possible".

Així, ha afirmat que si cau un ruixat abundat i s'arriba al 20% sí que s'aixecaria "segur". En aquest sentit, ha asseverat que si l'escenari permet evitar les restriccions es farà. "Sempre és millor que no hi hagi restriccions", ha afirmat.

MESURES DE LA FASE D'EMERGÈNCIA

Noves inversions

El Govern ha aprovat un decret llei de suplement de crèdit i mesures financeres per pal·liar els efectes de la sequera i l'emergència climàtica. Ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha dit que tindrà un import total de 145 milions d'euros. Inclou 30 milions d'euros per finançar possibles accions per aportar aigua al sistema d'abastament de les conques internes com ara el transport d'aquest recurs amb vaixells i o l'ús de dessaladores portàtils. A banda, contempla 27,5 milions per ampliar l'Estació de Tractament d’Aigua Potable del Besòs; 18,6 milions per crear pous profunds i millorar la xarxa; 50,5 per ajudar el sector primari; o nou milions més per intervencions en matèria de prevenció d'incendis forestals.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.