Petits Músics del Món canvia el ritme per arribar a més professors

Sant Cugat rep de nou estudiants de Malawi que participen en el ja tradicional intercanvi cultural de l'ONG


  • Comparteix:

Els estudiants de Malawi ballant al vestíbul de l'ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Els estudiants de Malawi ballant al vestíbul de l'ajuntament de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

L'ONG santcugatenca Petits Músics del Món està redissenyant el seu projecte a Malawi i Zimbàbue amb formacions intensives a professors de música. Amb aquests cursos han reduït les ràtios de professors d'una quarantena a menys de 10 perquè d'aquesta manera es pugui ensenyar d'una manera més personalitzada i eficaç. Tot plegat ho ha explicat a Cugat Mèdia el president de l'entitat, Martí Marín, aprofitant l'arribada dels integrants del cor Hear Us, que fan, com cada any, una estada a Sant Cugat. Com és habitual, se'ls ha rebut a l'ajuntament, on han ofert una ballada.

Petits Músics del Món va néixer el 2005 amb l'objectiu de fer tallers de sensibilització, activitats musicals, concerts i trobades amb estudiants de Malawi. A través d'intercanvis culturals entre el país africà i Sant Cugat, volen apropar i unir cultures musicals africanes i catalanes. Tot això forma part del projecte 'Hear Us International Forum', que promou el coneixement de les cultures i la música de Malawi fora del pais. L'ONG creix i des de fa uns anys s'estan consolidant a Moçambic i Zimbàbue: "Durant la pandèmia vam fer la formació i activitats en línia amb aquests països", ha apuntat Marín.

Va ser durant aquest període que van detectar que la millor manera d'impartir les formacions era amb grups reduïts: s'han passat de ràtios de 40 persones a entre tres i cinc. Aquests professors que ara es formen són els encarregats de traslladar els coneixements als altres professors.

Recepció institucional

La regidora de Cooperació, Gemma Aristoy, ha apuntat que l'acollida anual beneficia la ciutat, ja que permet "conèixer noves maneres de fer música". Per la seva banda, el president de Petits Músics del Món, Martí Marín, ha parlat sobre la situació de l'ensenyament a Malawi, tot lamentant que malgrat que l'escola és gratuïta, els infants han de fer trajectes de 10 quilòmetres a peu per assistir-hi. També ha lamentat que les famílies han de fer front al cost dels materials. Per tot plegat, l'entitat disposa d'una línia de beques per a aquest alumnat que els permet assistir a l'escola.

Els infants del grup han exposat les deficiències amb què es troben: manca de recursos i coneixements tecnològics a les aules i absència de lavabos. També han reclamat més veu per als infants i joves i, en particular, per a les noies.




Gemma Aristoy

El que beneficia a Sant Cugat és altres maneres de fer música, i també genera coneixement de qüestions més personals o més properes. Ens han explicat que hi hagi més coneixement de què hi ha més enllà de Sant Cugat, en aquest cas, Malawi.

Martí Marín

Una de les dificultats que hi ha a Malawi és que l'escola, tot i ser gratuïta, els nens han de caminar 10 quilòmetres per anar fins a l'escola, que són dues hores. I si no he esmorzat, si no he dinat, si no puc pagar un llibre... no puc anar a escola. Per tant, les beques no són com les d'aqui, potser parlem de 20 o 30 euros, i això permet que aquests nens vagin a escola.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.