Mossos posa la diana als robatoris a domicilis de Sant Cugat per reduir-los a nivells de fa 17 anys

Aquest horitzó suposa uns 200 robatoris l'any, la xifra més baixes registrada des de l'arribada del cos a Sant Cugat


  • Comparteix:

Imatge del cap de la comissaria de Sant Cugat dels Mossos d'Esquadra a la Junta local de Seguretat / Foto: Conselleria d'interior (Lali Puig)

Imatge del cap de la comissaria de Sant Cugat dels Mossos d'Esquadra a la Junta local de Seguretat / Foto: Conselleria d'interior (Lali Puig)

La seguretat a Sant Cugat té dos objectius clars a combatre: els robatoris amb força a domicilis i els robatoris a l'interior de vehicles. Són els dos focus prioritaris que es marca el cap de la comissaria de Sant Cugat, Manel Rodríguez, qui situa l'horitzó en recuperar les xifres del 2007 pel que fa als robatoris amb força a domicilis. Llavors, a la ciutat es van registrar 204 denúncies per aquest fet delictiu, la xifra més baixa comptabilitzada al municipi des de la implantació dels Mossos d'Esquadra. Durant el 2023, s'han denunciat a Sant Cugat 289 robatoris amb força.

Es tracta d'un increment del 4% respecte al 2022, quan es van registrar a Sant Cugat 278 denúncies per robatoris amb força a domicilis. Per al cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, la dada suposa haver estabilitzat aquest tipus de delicte, que en èpoques anteriors - el 2017- havia assolit màximes de gairebé 700 casos anuals. Els darrers quatre anys, però, com ha incidit Rodríguez, "s'han començat a recuperar les xifres del 2010 i 2011", tot i que l'horitzó és més ambiciós.

Sense perdre de vista l'objectiu "0 delictes", el sotsinspector vol retornar la seguretat a nivells del 2007, primer any complet d'implantació dels Mossos a Sant Cugat i any amb menor incidència dels robatoris amb força a domicilis. Això suposa unes 200 denúncies anuals per aquest tipus de delicte.

L'estratègia per aconseguir-ho està ja definida per aquest 2024. "Cal no abaixar la guàrdia", diu Rodríguez, que; juntament amb el sotscap de la comissaria, la sergenta Montserrat Mateo; compten amb la coordinació amb la Policia Local, equips de paisà, controls i el suport setmanal de recursos regionals.

Robatoris amb força a domicilis per barris

Amb tot, durant el 2023 s'han presentat 289 denúncies per robatoris amb força a domicilis, sobre un parc immobiliari d'uns 33.000 habitatges amb què compta el municipi. El nucli és el que registra més fets -també és la zona on hi ha més habitatges-, seguit de Mira-sol, Valldoreix, la Floresta i les Planes.

Denúncies de robatoris a domicilis per barris

Denúncies de robatoris a domicilis per barris / Foto: Cugat Mèdia



D'aquestes 289 denúncies, 254 han estat per robatoris consumats i 35 en temptativa. Pel que fa al tipus d'habitatge, 154 casos han estat a cases i 135 a pisos. Aquests darrers s'han incrementat per la presència de grups que utilitzen el mètode de la marca.

Robatoris a l'interior de vehicles

Un altre dels focus per als Mossos d'Esquadra són els robatoris a l'interior de vehicles, un tipus de delicte que es va incrementar considerablement l'any passat i que va requerir de l'activació d'un operatiu especial, com va avançar Cugat Mèdia.

"Els nivells de robatoris a l'interior de vehicles continuen sent elevats, així que continuem amb el dispositiu", ha afirmat Rodríguez. I és que durant el 2023 s'han registrat 479 robatoris a l'interior de vehicles, un 46% més que el 2022, amb 328.

Robatoris violents en espais públics

A banda dels robatoris amb força a domicilis i els robatoris a l'interior de vehicles, els Mossos d'Esquadra tenen en el punt de mira els robatoris violents en espais públics. L'any passat es van registrar 68 casos, fet que suposa gairebé un 33% menys que l'any anterior quan es van presentar 101 denúncies per aquests fets delictius.

"Ara els tenim continguts, però els analitzem i anem a mirar cada setmana com anem. Si aquest delicte puja serà el nostre segon objectiu", ha concretat Rodríguez, qui defensa per sobre de tot Sant Cugat és una ciutat segura on bàsicament es registren delictes contra el patrimoni.

El cap de la comissaria Manel Rodríguez i Montserrat Mateo, sotscap

El cap de la comissaria Manel Rodríguez i Montserrat Mateo, sotscap / Foto: Mossos d'Esquadra



A Sant Cugat es produeixen 56,3 fets delictius per cada 1.000 habitants, lluny dels 78,1 de mitjana a Catalunya. En línies generals, els fets delictius s'han incrementat un 4% durant el 2023 (de 5.188 a 5.394 denúncies). Des dels cossos policials consideren aquest increment com a "contingut", ja que el creixement l'any anterior va ser del 10,69%. Durant el 2023, els Mossos han efectuat a la ciutat 247 detencions. El 2022 van ser 260.








Manel Rodríguez

Hem aconseguit baixar-ho aquests quatre darrers anys. Ja comencem a recuperar xifres del 2010 o 2011, tot i que volem arribar al 2007, l'any amb menys fets.

Manel Rodríguez

Quan abaixem la guàrdia, tornem a tenir ratxes de fets. Per això continuem fent controls, equips de mossos i policia local de paisà...

Manel Rodríguez

Els nivells de robatoris a l'interior de vehicles continuen sent elevats, així que continuem amb el dispositiu de manera paral·lela a la lluita contra els robatoris a domicilis.

Manel Rodríguez

Ara els tenim continguts, però els analitzem i anem a mirar com anem. Si aquest delicte puja serà el nostre segon objectiu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.