5 motius sobre per què ens interessa votar a les Europees


  • Comparteix:

alex.fouquet

Alex Fouquet

Activista de Sant Cugat En Comú Podem


Publicat: el 24/març
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 6-9 de juny s'apropa un esdeveniment important. Eleccions Europees! No, no respirem alleujats, sabem que les europees és l'aneguet lleig de les eleccions. De mitjana vam votar a tota Europa el 50,66% a 2019, i malgrat que nosaltres superem aquesta mitjana (amb un gens menyspreable 60,73% de participació), continua sent una taxa de participació baixa. I no és estrany, gairebé ningú segueix de prop l'actualitat institucional europea, però us asseguro que hi és i té més importància de la que li donem.

He pensat que si la festa de la democràcia (versió europea) no és motiu suficient per anar a votar i potser després fer un vermut, potser puc aportar 5 motius per anar escalfant motors (o pedals de la bici):

  • El teu vot defensa drets i valors democràtics. Sabies que la darrera dècada s'han impulsat estratègies i plans a favor dels drets LGTBIQ+, polítiques d'igualtat de gènere, drets de consumidors i normatives de protecció dels drets laborals? I sabies que si no votes, aquest tipus de decisions poder quedar eclipsades o tombades per estratègies ultraconservadores?

  • Votant opcions ecologistes, no només t'assegures que es reguli la protecció del medi ambient i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, sinó que també accelerem la descarbonització en el nostre continent. Recordem que Europa és líder en energies renovables, i Sant Cugat ja ha fet els seus primers passos amb la ZBE i ampliant la seva xarxa de carrils bici (excepte quan involucionem traient pilones de goma).

  • Amb el teu vot i el de tothom, podem escollir representants compromeses amb la pau. La seva influència pot esdevenir decisiva perquè Europa es desmarqui de la indústria d'armes i generi un discurs consolidat cap a la mediació i l'ajuda humanitària. Recordem que els conflictes armats no només consisteixen en un conflicte d'interessos entre nacions, sinó de civils, grans i petits, víctimes d'una violència sistemàtica. A Sant Cugat hem presenciat diverses mobilitzacions a favor de la pau. Ara és el moment de reclamar una representació digna!

  • Potser aquest punt està relacionat amb l'anterior, però després de períodes de guerra hem d'estar preparats per possibles moviments migratoris. És important que si Europa vol seguir essent un estàndard de drets i llibertats, adopti una postura d'acollida i ajudi a qui ho necessiti, defugint de discursos xenòfobs. Votar opcions progressistes pot ajudar al fet que l'acollida sigui organitzada i no hàgim d'escoltar al cunyat racista al sopar de Nadal.

  • Tot i que ja ho veiem lluny, no fa molt vam patir totes juntes una pandèmia mundial que se'n va emportar la vida d'almenys 2.280.000 familiars i veïnes a tota Europa, i en el nostre cas, podria haver sigut pitjor de no haver tingut l'accés a serveis que són drets, independentment del nostre origen socioeconòmic. És crucial que blindem drets com la sanitat i l'educació, votant opcions progressistes enguany.

  • Un vot sol, com aquest article, no serveix gaire si no se sumen més vots i articles. És per això que, malgrat haver de votar sigui massa quotidià o pesat, ens assegurem de reflexionar bé quina classe de persones deixem que ens representin. Ens veiem a les urnes!

    ALEX FOUQUET és activista de Sant Cugat En Comú Podem



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.