Brugarolas: 'Assignar l'execució de Baixador a l'Ajuntament podria posar en risc el seu desenvolupament'

En un comunicat, l'Ajuntament apunta que el dèficit econòmic determinarà l'aportació municipal en el finançament


  • Comparteix:

Estat de l'avinguda de Baixador / Foto: Cugat Mèdia

Estat de l'avinguda de Baixador / Foto: Cugat Mèdia

El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha posat negre sobre blanc en l'etern bloqueig sobre qui i com assumirà l'execució i finançament de la urbanització de l'avinguda de Baixador de Valldoreix. En un comunicat, el primer tinent d'alcaldia apunta que l'actual situació financera de l'Ajuntament - amb un dèficit de 22 milions, un pla de sanejament i una tutela financera- dibuixa un escenari difícil per assumir l'execució del projecte. L'anunci arriba després que la tramitació per encarregar a Sant Cugat l'execució de l'obra i l'expedient de contribucions especials s'hagi aturat de nou a la junta de veïns de Valldoreix. El vot contrari de l'oposició, on Junts porta la veu cantant, va tombar la proposta del govern d'esquerres per avançar en el projecte. L'oposició ha argumentat que abans d'incloure el punt a l'ordre del dia s'hauria d'haver fet una reunió conjunta amb l'Ajuntament i els veïns. Amb perplexitat, el govern de Juanjo Cortés va exposar que està fent el que van demanar els veïns a l'última reunió: avançar en la tramitació del projecte. Una demanda que es remunta al 2015.

Si la construcció de la nova escola La Mirada és "la història interminable" de Sant Cugat, la urbanització de Baixador, entre Eivissa i Mariscota, exemplificaria el mateix a Valldoreix. La darrera junta de veïns, amb la majoria de Junts, el PP i Vox, va tombar per tercera vegada els intents del govern de fer passos endavant en el projecte.

Tant el govern com Junts es retreien el descontent dels veïns "per les formes de fer del govern" (Junts) o l'enuig "pel fet que el projecte no avanci" (govern). I mentre el govern i l'oposició viuen en universos paral·lels, el més calent és a l'aigüera: la urbanització de Baixador està enquistada.

Segons fonts del govern, l'encomana a l'Ajuntament de l'obra i les contribucions anirà a la junta de maig, i si no se'n surten, a la següent. Els de Cortés es mostren ferms: només aportaran el 20% dels 4,5 milions del projecte. Un projecte aprovat i en un calaix des de novembre, acumulant desavinences entre els partits de Valldoreix i a l'espera del proper embat a la junta de maig. Ja haurà passat mig any.

Mestrestant a Sant Cugat estudien la viabilitat de la urbanització d'aquest polèmic tram entre el carrer d'Eivissa i el passeig de la Mariscota. El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha assegurat en una entrevista a Cugat Mèdia que l'Ajuntament participarà en el finançament, però veu arriscat concretar ara en quin percentatge. La prudència és la companya de viatge de Brugarolas quan les arques estan en números vermells.

L'Ajuntament referma la voluntat de col·laborar amb l'EMD per fer l'obra, on "el calendari juga un paper important". El cert és que mentre l'oposició i el govern en minoria es llencen els trastos al cap a cada junta, Sant Cugat guanya temps per definir quin serà el seu paper a la "història interminable" de Baixador.

De moment, Sant Cugat està revisant argumentari jurídic per certificar les afirmacions del president de l'EMD sobre la possibilitat de tancar l'EMD si assumeix l'execució del projecte. Brugarolas ha avançat que els serveis jurídics municipals "no aprecien inicialment obstacles ni que existeixi aquest perill".

No opina el mateix Cortés, que a la junta va avançar que demanarà reunir-se amb la delegació del govern espanyol a Barcelona per contrastar les conseqüències per a l'EMD amb l'assumpció del projecte. Amb aquesta última (?) paralització del procés caldrà veure si es podrà complir l'inici d'obres anunciat pel govern valldoreixenc el 2025. En cas ser així, amb una durada de 20 mesos, la urbanització no seria una realitat fins al 2027.


Carles Brugarolas3

Hi ha un risc que hem de tenir present. Paga la pena avaluar si interessa que l'EMD executi el projecte.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Junts de la maneta amb PP i Vox? Queden molt retratats, no? Per cert, Sr. Brugarolas (i per extensió tot l'equip de govern, inclosos aquells regidors i regidores que quasi un any després han demostrat amb escreix la seva incapacitat per exercir el càrrec que ocupen), la contenció i la prudència no la varen aplicar a l'hora d'apujar-se els sous, eh? Qüestió de prioritats per a les dretes.

Jaume Batlle. Enviat el 20/abril


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.