El Govern aixeca l'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, que abasteix Sant Cugat

L'executiu preveu augmentar la dotació d'aigua per habitant i dia a partir de dilluns


  • Comparteix:

Imatge d'un pantà afectat per la sequera / Foto: ACN

Imatge d'un pantà afectat per la sequera / Foto: ACN

La Comissió Interdepartamental de Sequera ha acordat aquest dimarts, 7 de maig, aixecar la fase d'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, que abasteix Sant Cugat, arran de la recuperació de les reserves per les pluges de les darreres setmanes. Actualment, els embassaments d'aquest àmbit estan al 24,8% de la seva capacitat, amb 154 hectòmetres cúbics. La previsió és que el canvi d'escenari d'emergència a excepcionalitat sigui efectiu dilluns vinent, 13 de maig, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). L'emergència per sequera es va decretar el passat 1 de febrer als 202 municipis que formen part d'aquest àmbit. Quan es torni a l'excepcionalitat, la dotació d'aigua per habitant i dia passarà a ser de 230 litres (240 en el cas de Sant Cugat) i no de 200 (206 en el cas de Sant Cugat) com era en l'escenari d'emergència.


ESTAT DELS EMBASSAMENTS

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat continuen a l'alça i ja freguen el 25% de la seva capacitat. En concret, els pantans de Sau-Susqueda, la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall estan al 24,87%, més de cinc punts per sobre dels nivells de fa una setmana, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua publicades aquest dimarts amb dades de dilluns. Pel que fa al conjunt de les conques internes del país, el volum d'aigua també continua creixent i ja se situa al 23,77%, també més de cinc punts més que a principis de la setmana passada.



QUINES RESTRICCIONS PREVEU L'ESTAT D'EXCEPCIONALITAT?

  • Volum aigua. Els volums totals d'aigua per a l'abastament de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia, incloent les activitats econòmiques i comercials. Tot i així, en el cas de Sant Cugat, el topall és de 240 litres, 10 més perquè forma part de les localitats en situació de sequera hidrològica per tipologia i volum de consums industrials que especifica el Pla Especial de Sequera (PES). El consum domèstic a Sant Cugat és d'uns 135 litres per habitant i dia.

  • Piscines. Limitació de l'ús d'aigua potable a l'omplerta de piscines. Només es podrà reomplir parcialment les piscines que disposin d'un sistema de recirculació d'aigua per garantir la qualitat sanitària o les de centres educatius desmuntables amb capacitat inferior als 500 litres. Queden excloses les piscines d'aigua de mar sense connexió a les xarxes d'abastament.

  • Reg. Es prohibeix el reg de zones verdes i jardins tant públics com privats amb aigua potable. Es permet, però, el reg per supervivència de les plantes, sempre que sigui amb la quantitat mínima d'aigua, de 20 h a 8 h, i només mitjançant el gota a gota o regadora. El reg de gespa queda prohibit, excepte en superfícies destinades a la pràctica esportiva federada. En aquest cas, ha de ser amb la quantitat mínima i no pot superar els 450 metres cúbics per hectària i mes.

  • Neteja vehicles. L'ús de l'aigua queda limitat a la neteja en establiments especialitzats amb sistemes de recirculació d'aigua. Fora d'aquests, només per a vidres, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb galleda i esponja. Queden exclosos aquells vehicles de serveis d'emergències, transport d'animals o de residus.

  • Neteja carrers. Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram i façanes, excepte en casos d'accidents o per seguretat. En aquest cas, es farà amb la mínima aigua possible. Sí que es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.

  • Fonts ornamentals. Queda prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements estètics.

  • Eliminació de pols en l'aire. Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i metèria en suspensió a l'aire.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.