Desmantellen la banda internacional de blanqueig de capitals per drogues vinculada a Sant Cugat

L'operatiu va tenir dos escorcolls i cinc detinguts a la ciutat, segons les últimes dades de Cugat Mèdia


  • Comparteix:

Diners incautats / Foto: Maria Bélmez (ACN)

Diners incautats / Foto: Maria Bélmez (ACN)

Els Mossos i la Policia Nacional, en coordinació amb la Policia Judiciària portuguesa, Europol i Sirene; han desmantellat l'organització criminal dedicada al blanqueig de capitals per tràfic de drogues arreu d'Europa vinculada amb Sant Cugat. L'operatiu desplegat el 6 de març, que va registrar cinc detinguts en dues entrades a la nostra ciutat, va continuar al dia següent elevant fins a 20 els detinguts i a 13 els escorcolls. Del total de detencions, set persones van ingressar a presó. Els números es completen amb 200 testaferros i un blanqueig de capitals de més de 10 milions d'euros. La banda operava a Portugal, Veneçuela i a l'estat espanyol a Madrid, Andalusia i a Catalunya. Els registres es van fer a Sant Cugat, Valls, Sant Boi, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues i Arenys de Mar. La investigació no es dona per tancada i no es descarten més detencions.


Com es va destapar la trama?

Hi ha 20 detinguts i 200 testaferros comptabilitzats. La principal via per blanquejar els diners era el seu transport en vehicles amb amagatalls ocults i mecanitzats, així com altres vehicles de transport, des de Barcelona a Madrid i d'allà a Lisboa. Un cop a Portugal, s'utilitzaven mules i testaferros per fer enviaments i ingressos de diners cap a Veneçuela i Colòmbia.

El sotsinspector i cap de l'àrea central de delictes econòmics dels Mossos, Josep Angel Merino, ha destacat en roda de premsa que ha estat una investigació molt complexa. És la derivada d'una altra investigació iniciada el 2018 arran de la localització de 1.400 kilos de cocaïna en una empresa de Sant Boi. Es va detectar un enviament de 200 kilos de cocaïna que s'estava preparant per enviar a Rotterdam i es va poder aturar. Aquesta alta capacitat de distribució de la droga va destapar la necessària xarxa econòmica que els permetia finançar els carregaments, que es realitzaven sota la cobertura d'un nombrós grup de persones i empreses ubicades especialment a Catalunya, Madrid i Andalusia.

Aquesta investigació va portar a desmantellar la trama que va culminar en una operació el 6 de març (amb dos escorcolls i cinc detinguts a Sant Cugat) i el 7 de març. Cugat Mèdia ha contactat Mossos per saber si hi ha més santcugatencs en el balanç final de detinguts i si algun d'ells va ingressar a presó.

Macrooperació policial

Acordada pel jutjat d'instrucció 1 de Sant Boi, l'operació es va fer de manera simultània a les diferents ciutats amb efectius de l'Europol. Amb la col·laboració de Interpol es va detenir un dels integrants de la banda que residia a Veneçuela.

Cugat Mèdia va esbrinar que un dels dos escorcoll es va fer al barri de Coll Favà. Aquell 6 de març diversos veïns d'un bloc de pisos del barri van explicar a aquest mitjà, i van confirmar Mossos, que les actuacions al municipi van desenvolupar-se amb efectius de la Policia Nacional espanyola. Els veïns van concretar que cap a les sis del matí s'hi van personar i van accedir a la força en un habitatge particular del passeig de Francesc Macià.

En els escorcolls del conjunt de l'operatiu es van intervenir més de 130.000 euros en efectiu, lingots d'or, joies i altres objectes de luxe, com 30 rellotges valorats en mig milió d'euros. A més, es van bloquejar més de 10 propietats immobiliàries, centenars de comptes bancaris i més de 50 vehicles. Algunes de les persones vinculades a l'organització es trobaven a la presó complint condemna per altres causes relacionades amb el narcotràfic.

Els arrestats van passar a disposició judicial i set d'ells han ingressat a presó, entre aquests un a Portugal i un a Veneçuela. El cap de la secció de Delinqüència Econòmica i Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional, Juan de Dios, ha explicat que el líder de l'organització era de Catalunya i que els dos arrestats que han ingressat a la presó a Portugal i Veneçuela eren també figures en un ordre jeràrquic alt dins de la banda.

Mules, testaferros i empreses pantalla

Els sistemes que feia servir la banda per blanquejar eren diversos però sempre tenien l'objectiu d'acumular actius a Amèrica del Sud, principalment a Colòmbia i Veneçuela. El principal era el que es coneix policialment com a mètode del 'pitufeo', que consisteix en fer ingressos de diners en efectiu en petites quantitats. Això feia que fossin pràcticament indetectables per la gran diversificació dels diners entre més de 200 testaferros i desenes de societat pantalla. A més, utilitzaven mules per als enviaments de diners cap a Sud Amèrica. Merino ha detallat que només amb el transport humà de diners s'han acreditat 7 milions d'euros.

Entramat d'empreses pantalla i compra d'actius

Una altra metodologia emprada per al blanqueig eren injeccions de diners sobre un entramat d'empreses privades vinculat a un empresari, el qual comptava amb la col·laboració de terceres empreses per a simular operacions comercials. Una altra modalitat era destinar part dels fons a comprar propietats, que es posaven a nom de testaferros, incloent-hi immobles a Sud Amèrica.

De Dios ha assegurat que la banda està "completament desarticulada". Ha concretat que un cop finalitzada la investigació principal, s'han bloquejat més de 100 comptes bancaris i s'han embargat fins a 400.000 euros. Pel que fa a les empreses pantalla, ha afirmat que la major part estan inoperatives perquè els seus líders estan a la presó i que es treballa perquè deixin d'operar les que poden continuar actives. Sobre això, ha afirmat que els testaferros podrien desconèixer què es feia amb les companyies.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.