Heretar un pis a Sant Cugat és més car des d'aquest any

La nova llei antifrau fiscal ha canviat la fórmula per calcular l'impost de Successions i Donacions i el de Transmissions Patrimonials


  • Comparteix:

El mercat d'habitatge a Sant Cugat és dels més cars de Catalunya / Foto: Cugat Mèdia

El mercat d'habitatge a Sant Cugat és dels més cars de Catalunya / Foto: Cugat Mèdia

La Llei Antifrau fiscal que ha entrat en vigor l'1 de gener de 2022 ha canviat la fórmula de calcular l'Impost de Successions i Donacions (ISD) i l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentals (ITP). Segons l'especialista en aspectes fiscals, el soci-director del bufet de Sant Cugat d'advocats Torres i Associats, Eduard Torres, les butxaques dels santcugatencs notaran negativament el canvi en l'impost de successions, mentre que en l'impost de transmissions no tindrà un gran impacte, ja que el valor de mercat dels habitatges ja és bastant elevat.

A partir d'ara, per calcular aquests impostos ja no es farà servir el valor que indiqui l'escriptura, com s'ha fet fins al 31 de desembre passat, sinó els valors de referència aprovats per la Direcció General del Cadastre. Aquest valor es calcula per barris o sectors calculant el preu mitjà de la zona a través dels preus de les transaccions d'immobles facilitats per notaris i registradors. Aquest càlcul es farà anualment i es publicarà al BOE a finals de cada any, i les administracions, per aplicar l'impost de successions o de transmissions, només haurà de mirar el BOE.

Així, segons explica l'advocat Eduard Torres, qualsevol operació que es faci en aquella zona tindrà aquest preu mitjà, com a mínim, i per tributar es farà sobre el valor més car. Aquest canvi farà pujar la valoració dels immobles entre un 20 i 25%, assegura. Per tant, en augmentar la base, els impostos per heretar un pis passa ser més car que abans, i a Sant Cugat es notarà especialment, segons aquest advocat consultat.

En canvi, Eduard Torres comenta que pel que fa a l'Impost de Transmissions Patrimonials, aquest no el notaran tant els veïns de la ciutat. Explica que com que els valors del mercat ja estan actualment molts alts i el preu real de les operacions ja supera el valor de referència, en les operacions de compravenda el nou càlcul l'impost patrimonial no es notarà.




Eduard Torres

El contribuent que hereta, l'impacte és molt important, perquè a sobre d'augmentar la base, l'índex corrector s'ha eliminat. El cop és molt important.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.