La seguretat humana, un dret social


  • Comparteix:

joan.carles.de.blas

Joan Carles De Blas

Membre de la secretaria de polítiques públiques de seguretat del PSC a Sant Cugat


Publicat: el 21/febrer
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Des del PSC de Sant Cugat del Vallès estem disposats a ajudar en definir un nou model de seguretat per la ciutat de Sant Cugat comptant amb tots els actors i operadors en prevenció i seguretat dels que disposem, en el que la ciutadania de cada barri serà al centre del model d'acció. Un model que ha de ser de proximitat, on el paper del cos de la Policia Local ha de ser clau i estratègic en una ciutat que quan acabem el mandat passarà dels 100.000 habitants.

Tenim molt clar que les polítiques públiques de prevenció i seguretat s'han d'establir des del consens, el pacte, la coparticipació i la coproducció de les mateixes amb tots els operadors, la part social i la ciutadania de cada barri de la ciutat.

Com a objectiu ens hem de fixar assolir poder arribar a prestar uns serveis de prevenció i seguretat adequats a cada territori de la ciutat, en la que tenim múltiples i diverses realitats que mereixen un tractament diferenciat i de proximitat, sense oblidar el servei bàsic de reacció d'urgència policial que cal mantenir en tot moment davant de les emergències de tota mena que puguin sorgir, ja siguin per serveis policials de tots els cossos amb competències a la ciutat, de bombers, de protecció civil, de seguretat privada, conjunts entre tots els operadors, etc.

El dret a la seguretat pel PSC de Sant Cugat del Vallès és un dret social que cal garantir en tots els barris de la ciutat, una seguretat humana en la qual s'han d'implicar totes les àrees municipals i de la resta de les administracions. Garantir el dret a la seguretat de la ciutadania no només és garantir poder exercir tots els seus drets i llibertats en pacífica convivència i amb ple respecte al bé comú. Ho és també garantint una seguretat humana que cal treballar des de tots els àmbits de govern.

La seguretat pública, en sentit ampli, ha de ser la que garanteixi l'exercici dels drets i llibertats de tota la ciutadania independentment d'on visqui en el territori del municipi i del seu nivell de renda, i per aquest motiu, els cossos de Policia Local, Mossos d'Esquadra i cos nacional de policia amb presència i competències en el territori, són i han de ser els garants de protegir l'exercici dels drets i llibertats de tota la ciutadania prestant servei de forma conjunta quan sigui necessari.

Dit això, els poders públics han de fer el possible per garantir aquest dret social cercant la corresponsabilitat ciutadana i coproduint solucions amb els diferents actors a les diverses problemàtiques de seguretat que en la majoria dels casos van lligades a qüestions de manca de civisme i de respecte a les normes que democràticament ens hem dotat com a societat cívica per garantir la pacífica convivència en els espais públics.

Els fets delictius baixen o pugen depenent de factors diversos que els tècnics policials poden argumentar molt bé, però la qüestió fonamental en seguretat i cada cop més està centrada en la percepció. La víctima d'un fet delictiu és generadora d'inseguretat perquè explica el que li ha succeït a familiars i amics, i ho és també perquè el sistema de seguretat pública a banda de recollir la denúncia ha d'acompanyar a la víctima durant tot el procés de recuperació de la seva normalitat i això requereix un model de servei policial de proximitat que malauradament al cos de Policia Local de Sant Cugat no tenim.

Per altra banda, la prevenció cal treballar-la des de la proximitat i tots els barris de la ciutat no hi ha presència policial local per interactuar amb els comerços, associacions i veïns/nes dels carrers i places.

El model policial local de Sant Cugat és eminentment reactiu i quan truca el ciutadà per demanar un servei per atendre problemàtiques d'incivisme, mai hi ha patrulles disponibles, sobretot a la nit. Sempre hi ha altres serveis més urgents i amb això s'han de quedar els ciutadans afectats per alguna problemàtica. La Policia Local és un servei municipal que paguem, que costa molts diners del pressupost municipal i en el que hi ha molt marge de millora.

La seguretat pública local a Sant Cugat necessita un canvi en la seva gestió, és una qüestió de voluntats, d'un pacte per a la seguretat i posar els recursos necessaris per tenir una Policia Local de proximitat per atendre els barris d'una ciutat de quasi 100.000 habitants 24 hores els 365 dies de l'any, així com demanar al departament d'interior una àrea bàsica policial del cos de Mossos d'Esquadra per Sant Cugat del Vallès.

JOAN CARLES DE BLAS és membre de la secretaria de polítiques públiques de seguretat del PSC a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.