L'oportunitat del Nadal


  • Comparteix:

alex.fouquet

Àlex Fouquet

Activista d'En Comú Podem


Publicat: el 31/des/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Potser ja molta gent sap que el Nadal, tal com el coneixem, és una mescla de tradicions politeistes (amb Saturnalia i Julen) i posteriorment cristiana, qui van adoptar aquestes tradicions paganes per apropar les persones al cristianisme, escollint aquestes dates com el naixement de Jesús i donant nom a la 'Nativitas' o 'Naixement' (segurament em deixo algun detall històric, però en resum tinc entès que va ser així).

No obstant això, podem dir que aquestes dates, amb el nom que fos que varen tenir fa anys, anaven vertebrades per l'esperit de la solidaritat i la comunitat. Un concepte que, malgrat que alguns practiquen a través de la caritat, no porten necessàriament instal·lats a la seva consciència.

Òbviament, això és un assumpte personal, tampoc és qüestió de jutjar ningú si prefereix celebrar la versió dissociada, consumista i individualista del Nadal. Però sí que em sembla una bona idea recomanar, en aquestes dates, aprofitant aquests dies d'atipament amb el menjar, brindis i migdiades, dedicar-li un moment a donar-li voltes a aquest assumpte, de quan el Nadal es va torçar i ens van fer creure que és precisament les dates on hem d'estar adormits, mentre tapem amb llums i catifes la misèria als carrers i fem oïdes sordes de les bombes a Gaza.

I és que l'oportunitat que ens ofereix el Nadal és qüestionar el que ens va venir donat com una tradició. Per què ha de ser una festa d'excessos i no de solidaritat? Per què tenim tanta por a parlar d'actualitat a la taula familiar? Jo us dic, a part de bones festes i bon any nou, que ho qüestioneu tot. Que discutiu amb aquell cunyat masclista, que li expliqueu un cop més als avis que no, que no sortiu tant de festa, que el mercat immobiliari està podrit, que els dieu als vostres pares que no cal contaminar amb el cotxe per anar a comprar el pa. Us asseguro que això no cancel·larà les festes, sinó que ens despertarà del somni egoista al qual diem Nadal.

ÀLEX FOUQUET és activista de Sant Cugat En Comú Podem



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.