On és la democràcia que jo la vegi?


  • Comparteix:

alex.fouquet

Àlex Fouquet

Activista d'En Comú Podem Sant Cugat


Publicat: el 1/oct/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La transparència i la participació ciutadana són principis fonamentals de la gestió pública, ja que permet als i les ciutadanes conèixer com es prenen les decisions, com s'assignen els recursos i com es rendeixen comptes. No obstant això, quan hi ha una manca d'informació, pedagogia i inclús transparència en la presa de decisions, es pot arribar a prendre polítiques amb poca legitimitat. Els i les ciutadanes són les principals coneixedores de la seva realitat local i tenen un paper fonamental en la identificació de problemes i cerca de solucions.

Això, però, no és nou per cap de nosaltres. Explicar per què és important integrar la ciutadania és de sentit comú, i si el govern ho sap, llavors no m'explico com en menys de 100 dies de govern bipartit (Junts per Sant Cugat, blindat per ERC), ha pres decisions unilaterals i amb interessos dubtosos. Revisem-ne unes quantes:

Per una banda, tenim l'excessiva pujada de sous, primera acció de govern que no respon a cap interès de ciutat ni criteri que el govern pugui justificar objectivament, ni tan sols amb la pujada de l'IPC, que el supera amb un marge escandalós.

A continuació, vull esmentar la retirada de les pilones de l'anella verda, un acte mediatitzat d'una manera que em quedo curt si no etiqueto de populista, on vam saber després que l'informe de Protecció Civil avalant l'actuació no es va firmar sinó quatre hores després d'haver pres ja l'acció.

Després tenim la creació del comissionat per les relacions amb Valldoreix, una figura "eventual" que gestionarà les relacions entre l'Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix i l'Ajuntament de Sant Cugat. Recordem que es fan unes eleccions a la presidència de Valldoreix, en paral·lel amb les eleccions municipals a Sant Cugat, i sorpresa, la persona escollida per fer aquest paper mediador és la persona que va perdre els comicis d'aquestes darreres eleccions (Susanna Herrada). Clarament, introduir una figura no electe és un mal perdre i una falta de respecte per les institucions locals.

Un últim exemple més actual és el nomenament a dit de la directora del Teatre-Auditori. Una posició per la qual hi havia un concurs obert, la persona que ha escollit el govern de Junts i ERC no havia estat seleccionada com a finalista.

He d'admetre que no he votat a Junts per Sant Cugat i gairebé amb nul·la probabilitat ho faré mai, però com a partit democràtic que és, jo només demano que no practiqui l'antipolítica. En un entorn polític hi ha diversos actors, i l'oposició o la ciutadania no són enemics, sinó els marges que et recorden que el poder no és absolut i que en qüestió d'uns pocs anys s'ha de rendir comptes de nou.

ÀLEX FOUQUET és activista d'En Comú Podem Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.